Biologická hodnota bílkovin

Proteiny, který je asi tak nejlepší? Při odpovědi na tuto otázku budete dost často slyšet o jakou biologickou hodnotu bílkovin se jedná. Je vůbec biologická hodnota to nejdůležitější?

Co je biologická hodnota bílkovin?

Biologická hodnota, je to vlastně účinnost se kterou může být jídlo nebo protein, přeměněný na endogenní protein tedy svalovou bílkovinu. Rozhodujícím faktorem je hlavně složení aminokyselin, a hlavně především množství esenciálních aminokyselin. Čím větší bude aminokyselinový profil, tak tím bude samozřejmě i vyšší biologická hodnota.
Referenční hodnota pro biologickou hodnotu byla přijata svévolně např. celá vejce dostali biologickou hodnotu 100.Táto hodnota se používá pro srovnání jednotlivých proteinů navzájem. Živočišné proteiny obecně mají vyšší biologickou hodnotu než rostlinné bílkoviny.


Biologické hodnoty vybraných potravin pro srovnání:

• Syrovátková bílkovina (syrovátka) 104
• Vejce 100
• Maso 80-85
• Sójová bílkovina 81
• Brambory 76
• Mléko 72
• Fazole 72
• Mouka 47

Jak důležitý je biologický význam pro mě?

Biologická hodnota má význam pro nás v době kdy se pokoušíme tělu dodat co nejvíce bílkovin.
Pokud dodržujete větší přísun bílkovin více než 2g na kilogram tělesné hmotnosti, tak biologická hodnota není pro nás až tak důležitá.
V takovém případě bude mít tělo dostatek bílkovin, as pravděpodobností budete hledat jiná kritéria pro posuzování bílkovin, jako je rychlost a obsah BCAA v proteinu. Rychlé bílkoviny s vysokým obsahem BCAA výrazně napomáhají k lepší stimulaci svalů.
Pokud konzumujete relativně málo bílkovin nebo jste vegetariáni, je obzvláště důležité sledovat biologickou hodnotu bílkovin.

Pšenice – je hu nejlépe kombinovat s jinými bílkovinami čím posílíte jednotlivé složky proteinu.
Jako jeden z mála multi-proteinových prášků s vysokou biologickou hodnotou je Protein 85, který dosáhl biologickou hodnotu více než 100.

Závěr
Neměly by být posuzováno proteiny pouze na základě biologické hodnoty. Důležitým faktorem je složení o jaké složky se jedná a jaké je aminokyselinové spektrum.
Pro svalovou rychlost absorpci a koncentraci je přítomnost BCAA v proteinu velmi důležitá!

Překlad Odin
¹ Zdroj: Ibrahim Elmadfa, Claus Leitzmann: lidská výživa, 4. vydání, Stuttgart 2004. (2660)