Výběrem pečiva ovlivňujeme svojí náladu

Lidé si stále více uvědomují důležitost stravy pro jejich fyzické i psychické zdraví. V poslední době se často diskutuje především o vlivu pečiva na náš organismus. Podle přední výživové poradkyně Moniky Divišové rozhodujeme pouhým výběrem pečiva o své náladě, budoucí hmotnosti nebo dokonce riziku onemocnění cukrovkou.

Monika Divišová poukazuje na skutečnost, že je velký rozdíl, zda v našem jídelníčku vyhrává pečivo bílé nebo celozrnné. Negativní vliv na naše tělo má podle ní především pečivo z bílé mouky.

„Bílé pečivo je zbaveno slupky a klíčku, ve kterých se nachází 80% všech cenných látek, jako jsou vitamíny, minerály, tuky a vláknina. Nedostatek vlákniny potom může vést například ke vzniku karcinomu tlustého střeva. Vznikají také častěji zácpy a pocit sytosti se dostavuje na kratší dobu, což nás nutí častěji jíst a následně přibírat na váze.“ uvádí Monika Divišová.

Ta  se také zmiňuje  o dalších negativních vlivech bílého pečiva, které postrádá vlákninu.

„Pečivo vyrobené z bílé mouky se v organismu chová podobně jako bílý cukr. Po snězení rozkolísá hladinu cukru v krvi a tím zapříčiňuje chutě na sladké. Nadbytek těchto nevhodných sacharidů se v organismu ukládá jako tuk, může vést k cukrovce a zároveň způsobuje výkyvy nálady a podrážděnost.“ dodává výživová poradkyně, podle které je vhodným řešením nahradit pečivo bílé pečivem celozrnným.

„Celozrnné pečivo, které u nás vyrábí v hojné míře například společnost Penam obsahuje vitamíny, minerály, stopové prvky, antioxidanty a esenciální mastné kyseliny. Do krve se látky z celozrnného pečiva  dostávají postupně a tím nezpůsobují tak vysoké výkyvy cukru v krvi jako bílá mouka. Působí jako prevence obezity, vysokého krevního tlaku, vysokého cholesterolu a cukrovky.“ potvrzuje Monika Divišová, jejíž názor sdílí i známá cvičitelka a vyznavačka zdravého životního stylu Hanka Kynychová.

„Pečivo celozrnné je opravdu mnohem zdravější a vlídnější pro naší postavu a tělo. Já osobně se starám aby u našeho rodinného stolu zcela nahrazovalo pečivo bílé,“ prozrazuje Hanka Kynychová.

Článek poskytla agentura Roman Hrůza Agency (http://www.rha.cz) spolupracující například s Hankou Kynychovou (http://www.hejbejsetv.cz)

(3480)

Komentáře

  1. hlavně nekupovat takové ty nepřirozeně tmavé bulky, rohlíky, jsou totiž jen obyčejné rohlíky obarvené barvivem.Celozrné pečivo musí mít přirozenou režnou barvu tzn. ani světlou (klasický rohlík) ani tmavou již zmiňovaná obarvená bulka. Vůbec nejlepší co se mi osvědčilo je žitný chléb pečený ve formě (Moskva) Pečivo vynechávám

  2. Problém je, že kde se vlastně prodává takový celozrný pečivo? Třeba obyčerjna kaiserka, kterou jsem považoval za celozrnou udajně až tak celozrna neni, co je na tom pravdy?

  3. Otázka zní, jsou-li ony vitamíny, minerály a vlákniny dosti cenné. Ono to celozrné pečivo není až tak zdravé. Poslední studie z naší přažské VŠCHT dokazují, že při pečení celozrného pečiva vzniká velké množství (o hodně větší než při pečení bílého pečiva) akrylamidu. Základem pro vznik akrylamidu jsou redukující cukry a hlavně AK asparagin. A jelikož je paradoxně ono celozrné pečivo „zdravější“ a nutričně výhodnější, obsahuje o mnoho větší množství této aminokyseliny než pečivo bílé. Při pečení, zvláště pak při vysokých teplotách vzniká degradací již zmiňovaný akrylamid a právě akrylamid je neurotoxická látka(chcete-li chemikálie), která je silně karcinogenní. Proto pokud chcete žít zdravě, doporučuji klasické pečivo doplněné zeleninou semínky(nepečenými) a ořechy.