Citrulin vs Leucin

Blíží se léto, a s ním i diety. Ať už jedete sacharidové vlny, CKD nebo jiný styl, jistě mezi Vaše priority patří ochrana svalstva v co největším množství. Tuto funkci dlouhé období částečně úspěšně splňoval leucin, případné BCAA.
Ale v posledním období se do popředí dostává „nová“ aminokyselina l-citrulin. Která má kromě anti-katabolických vlastností i jiné, které si vzpomeneme v článku.

Ze studie G. Ventur-y a kol. která vyšla v listopadu 2013, v níž srovnávali účinky citrulinu a leucinu na potkanech v období nízko-kalorických diet, mám pár zajímavých faktů a závěrů.

Ze studie jsem vyčetl, že citrulin je ve většině případů o něco účinnější než leucin. Ale pozoruhodným zjištěním bylo, že pokud byly podány obě aminokyseliny spolu, tak jejich účinky se částečně znegovali.

V následující tabulce, máme více kontrolních skupin:
„Basal control“ = byla skupina, která neměla žádné omezení ve stravě
„Control restricted“ = měla snížený příjem (na 60%), ale neměla příjem citrulinu ani leucinu.
Ostatní skupiny měly také jen 60% kcal příjem, ale s množstvím 0,2 g CIT, 1g CIT, 1g LEU na kg tělesné hmotnosti.

Total Adipose tissue = celková tuková tkáň
Cutaneous a.t. = podkožní kožní tkáň
Viscera = „vnitřní orgány“, z kontextu jsem zjistil, že by se mělo jednat o celkovou hmotnost vnitřních orgánů, a jejich obsahu (tedy i vody a pod.)
Lean mass w. v. = čistá svalová hmota s vnitřními orgány
Lean mass = čistá svalová hmota, bez vnitřních orgánů
Weight = hmotnost

Z grafu se možná některé hodnoty zdají být větší, ale je třeba brát také ohled na čísla za + -.

V dalším grafu jsou porovnány účinky na výdrž (endurance), a myofibrillárnu proteo-syntézu, sarkoplasmatickou ps.
Abyste věděli rozdíl, tak myofibrillárna proteo-syntéza je na „celkovou výdrž a sílu svalstva“ a sarkoplasmatická na „objem“.

Závěr:

Takže v konečném důsledku, podle mého názoru, citrulin měl o něco lepší výsledky, co se týká ochrany čistého svalstva a výdrže.
Leucin měl za následek o kousek “ objemnější svaly. “ A zdánlivě mírně lepší “ spalovací “ účinky.
Ale můžeme předpokládat, že následkem zvýšeného průtoku krve, zvýšené výdrže, můžeme pokládat citrulin za lepší “ spalovač “ pro lidi. Nakolik jeho hodnoty při braní v úvahu odchylek byly stejné jako při leucinu. Nicméně citrulin zvyšuje výdrž, dokážeme více odcvičit a tedy ještě se vejde to kardio po tréninku 😉

Nejideálnější bych osobně pokládal “ cyklování “ alespoň v týdenních cyklech. Jelikož jsem zase v jiných výzkumech vyčetl, že účinky zvýšených dávek se obvykle projevovaly po 5-6 dnech. Kombinace cit – leu je také zajímavá, jde vlastně o kompromis. Nicméně se prý vyskytly nějaké protichůdné účinky, které nebyly blíže specifikovány a budu se jim věnovat.

Co se týče dávkování, těžko říct jaké je ideální dávkování pro lidi. Ale nakolik byly dávky amk stejné, tak by měly být i účinky úměrné vzhledem k jejich množství. Potkanům dávali 1g/kg. Co asi pro běžného cvičence by byla pořádná pálka.
Osobně pokládám za dostatečné množství 0,25 g / kg tělesné hmotnosti při celkovém denním příjmu bílkovin 2,5 + g / kg za dostačující.

Např. : 85kg jedinec, by denně přijal celkově 250g bílkovin a z toho cca 20g citrulinu / bcaa při 2200kcal.

Sám jsem se rozhodl toto na sobě odzkoušet, časem budu referovat výsledky.

Zdroj: VENTURA, G., P. NOIREZ, D. BREUILLÉ, JP GODIN, S. Pinaud, M. CLEROUX, C. CHOISY, S. PLÉNIER, V. BASTIC, N. Neveux, L. CYNOBER a C. MOINARD. Effect of Citrulline on muscle functions during moderate dietary restriction in healthy adult rats. Amino Acids. 2013, vol.. 45, issue 5, s. 1123-1131. DOI : 10.1007/s00726-013-1564-3.

Připravujeme : Účinky HMB (3353)