Warrior Diet

Mnozí se mě ptali na můj názor na Warrior diet a If Intemittent fasting (částečné hladovění) Rád píšu ze svých znalostí a zkušeností a tímto tématem jsem se dlouho nezabýval, ale napíšu zde svůj pohled na tento způsob stravování.
Ať tu nemáte jen jednostranný pohled nabídnu Vám zde i názor Legiho našeho moderátora na Českém fóru a tak Mate-ho který se částečným hladověním zabývá již delší dobu a pochvaluje si to.

V tomto článku napíšu svůj pohled na Warriors diet. Nemám s touto dietou velké zkušenosti a často jsem o ní pochyboval proto jsem si ji vyzkoušel na vlastní kůži. Vydržel jsem ji asi jen 3 týdny.

Moje pochybnosti

Ještě než jsem začal s Warriors dost mi vrtalo hlavou jak může člověk,který maká těžce fyzicky vydržet až do večera nejíst a přitom mít výkon v práci. Na začátku mi to připadalo, že je to vhodné pro člověka, který den proleží doma a jediná práce je, že si jde večer zacvičit.
No i na fórech jsem se setkal s takovou otázkou a našel jsem odpoved „Já to hladovění přelezla“

Nebudu a ani nechci posuzovat co na koho zabralo či komu co pasuje.
No mně to vůbec nepasovalo a v práci jsem neměl žádnou energii, tak jsem si to trochu upravil na těžko pracujícího člověka.

Vypadalo to takto:

5,10h
bcaa 10 g
Tréning

6,50h
Hydro DH-32 – 25g
Pepto pro( hydro kazeín) – 10g
Zmes sacharidov ( momentálne carboX Bietech usa)
– 15g
Zdravé tuky-10g ( tie tak 20 min po)
Vit a Minerály

9,00h
DH 32- 25g
Pepto- 10g
Ovsené vločky- 50g ( postupne budem uberať)možno

12,00h
20g amino 20min pred obedom
Klasický obed

16,00
DH 32- 30g
Zmes sacharidov 15g
10g tukov ( 20 min po)
B- komplex + 500mg C

Večerní tréning
Pred 5 g bcaa
cez 5g bcaa

po tréningu
DH32 – 25g
Pepto 10g
ZS – 20g

Veľké jedlo
Mäso, ryža zelenina

Na noc buď to isté, alebo tvaroh + 50g vločiek a 10g zdravých tukov

Nebyl jsem si zcela jistý jestli jsem si to sestavil správně, protože s tímto způsobem jsem neměl zkušenost, tak jsem se zeptal Tetsua, který se dost tomuto tématu věnuje.
Potvrdil mi, že to mám dobře sestavené na Warrior diet pro těžce pracujícího člověka.

Samozřejmě mě potěšilo, že neměl výhrady a nemusel jsem nic měnit.

Vydržel jsem 3 týdny při dobrém tréninku jsem zhubl na tuku a viditelně přibral na svalech.
No po psychické stránce jsem byl úplně hotový a výkon v práci mizerný, ještě k tomu nepochopení v rodině.

Můj závěr:

Vůbec neodsuzuji, ty co jdou tento způsob stravování, ale není to pro každého. Mně například dělalo i problém sníst večer opravdu hodně jídla nemám tak dobré trávení a ani trávicí enzymy mi nepomohli dokázat tak velké množství potravy na jednu dávku zpracovat.

To je asi vše co jsem Vám o tomto způsobu chtěl říct teď nechám legiho a pak i Mateho ať napíší své pohledy.

Legi:

Z důvodu mých zdravotních komplikací nemohu na způsob IF stravování ani pomyslet, takže nebudu vyjadřovat svůj názor z pozice osobní zkušenosti, ktreou nemám, ale z pohledu zdravotního, výživového a psychického aspektu a mých skromných znalostí v těchto oborech. Podívejme se nejdříve na zdravotní stránku problému. Jak jsem již uvedl v jednom ze svých dřívějších článků, metoda IF vychází ze zjistění vědců, že je úplně jedno, jestli člověk přijme denní objem živin klasicky během celého dne, nebo v určitý omezený časový úsek. Tento poznatek je nutno brát jako fakt pouze z hlediska výživového. Problematiku trávících vrcholů a zvýšené sekrece trávících enzymů můžeme u zdravých jedinců, co netrpí záněty a vředy (pohříchu můj případ), elegantně pominout, organismus se totiž tomuto přizpůsobí . Zůstává pouze otázka individuální schopnosti GI traktu takové množství potravy, dejme tomu během 4 hodin, opravdu využít. Zde již narážíme na limit, který jednoznačně určuje, komu tento typ stravování bude vyhovovat a komu nikoli. U naturálních kulturistů budou tyto problémy využitelnosti živin samozřejmě výrazně vyšší, než u cvičenců, kteří berou látky steroidní povahy, protože jejich metabolismus je výrazně pomalejší. Další otázkou je individuální reakce pankreatu (slinivky břišní) každého cvičence, pro kterou může být tento typ stravování ideálním režimem, nebo naopak velmi nekomfortním zážitkem. Z hlediska psychického se lze individuálně na daný způsob stravování adaptovat, nicméně budou samozřejmě určující okolnosti, které to buď dovolí, nebo nedovolí. Jde tedy o alternativní způsob stravování, který bude vyhovovat spíše profesionálům a mladším jedincům bez závazků, než kondičním cvičencům, kteří cvičí před, nebo po pracovní době a zažívají denodenní shon jak v pracovním, tak soukromém životě.

Mate:

tak tedy něco k IF tzv.. Intermittent fasting / částečné hladovění. Tento způsob stravování má několik podob / protokolů (Leangains, Warrior diet, Renegade diet, ..) podstatu všude tvoří ČAS bez jídla (+ / – 16-20hodin) a dané protokoly použité principy podle dotyčného tvůrce / autora.

I když se v názvu vyskytuje slovo „diet“ jako dieta, tak nejde výsloveně o stravování, kde člověk zaručeně bude jen hubnout. Příjem kalorií / živin je pouze soustředěno na večerní čas (po tréninku) převážně do 1-3 jídel, místo celodenního pravidelného příjmu. Při nadbytku energie bude člověk nabírat svaly / tuk, stejně jako při běžném stravování. Hubnutí jde taky. Warrior diet a jiné nebudou diety, když bude příjem větší než výdej. Jeden z problémů bývá, že mnoho lidem dělá problém v 2-3 jídlech přijmout živiny, které do té doby měli rozděleny v 6-8 jídlech během celého dne. IF zase také nebude vyhovovat každému, ať už dlouhou dobou bez jídla nebo večerní přejídání a velké porce jídla. Rovněž komu sedí IF nebo nízkofrekvenční strava tak se nebdue vracet k pravidelnému příjmu každé 2-3hodiny. Takový způsob stravování může mít i negativní důsledky ale je to ojedinělé (často Skloňovaná porucha příjmu potravy „eating disordes“).

IF obecně přineslo s sebou řadu zbořených mýtů a zažitých názorů ve stravování . Od množství využitých bílkovin na jídlo, po časování jídel / kalorií, rychlost metabolismu , vlivu hormonů, … .
Pomaličku to bude rok co se stravuji stylem IF . Prohlédl jsem nějakou tu studii , článek, výměnu názorů , .. kolem toho a sledoval komunitu lidí co se stravují na principu hladovění . Mohu říci, že jsem se nesetkal s případem , že by někomu tento styl uškodil , právě naopak . Kluci udělali životní formy po mracích neúspěchů ať už shodit tuk nebo nabírání s minimem tuku. Jeden z důvodů je i velký přehled ve stravě, ukorigovat si a naplánovat dobré nutriční složené + / – 3 jídla je jednodušší . IF naučí a donutí člověka tracků / počítat kalorie a držet tedy neustálý progres . Nejsem zastánce jednoho stylu , každé má něco do sebe a vyhovuje každému jinak. Preferuji nízkofrekvenční stravu ale IF je pro mě momentálně nejlepší volba po více stránkách a s progresí jsem spokojen. Oblíbou se stal a nejvíce mi vyhovoval Leangains ( cca. 16hodin fasting ) , co jsem si upravil na jedno předtréninkové jídlo / šejk a následně 2 – 3 paušální jídla po tréninku . Výsledek je zatím za necelý rok 6 – 7kg čistoty , kde jsem nešel v nadbytku kalorií celé období.

Řada atletů a cvičících se stravuje nějakým protokolem (např. crossfit a také workout cvičenci se často stravují Warrior stylem). Všiml jsem si, že v Čechách je dost rozšířená Warrior diet, na Slovensku zase spíše Leangains, co se týče komunity na fórech.
Od IF bych převážně očekával spíše lehčí udržování si formy, případně pomaleji nabírání svalů ale s menším podílem tuku. Je třeba si všímat a poslouchat tělo jak reaguje na hladovění a následně i velké přejídání, určitě to netahat do extrémů, tím pak nahráváte všem těm odpůrcům, pokud se u vás projeví nějaká ta IF nemoc. Doufám, že si tento styl stravování najde dalších a uvědomělých nadšenců, kteří nebudou od toho čekat nesplnitelné

Starosta:

Tak a to je vše doufám, že článek Vám alespoň trošku pomohl vyjasnit a dozvědět se více o tomto způsobu stravování. Ať už i něco více, to už nechám na vás. (8668)