Biostrava

Biostrava má své vyznavače i své zatracovateľov, tak jako každá strava. Ale určitě není škodlivá.

Proti klasické stravě je výjimečná tím, že pomocí ní máte šanci podstatně snížit množství jedů, které denně zasahují náš obranný systém. Třeba si uvědomit, že potraviny působí na náš organismus zevnitř, a proto je důležité, aby byly co nejméně škodlivé.

Není jednoduché si na biopotraviny zvyknout, protože neobsahují podpůrné chutě a chemické přísady, které potravinu ochucují. Čili jde zejména o změnu chuťových návyků. Takové odvykání není otázkou několika dnů, trvá kolem půl roku, než si zvyknete na nové chutě a vůně.

„Důležité pro náš organismus je omezit nebo zcela vyloučit látky, které nám škodí,

Biopotraviny se doporučují lidem s alergiemi, ale i zdravý člověk může klidně přejít na tuto potravu .. Samozřejmě, ne jen pomocí biopotravin se stanete zdravější. Třeba si přizpůsobit celkový životní styl, trávit čas v přírodě, snažit se vyhnout stresu a podobně.

Kdo nechce, nemusí se striktně stravovat pouze s biopotravinami. Důležité pro náš organismus je omezit nebo zcela vyloučit látky, které nám škodí, jako cukr, bílá mouka, alkohol, káva. Podle pravidel biostravy byste měli vyloučit i med, kravské mléko a jeho výrobky a cizokrajné ovoce. Ale to už nechám na vaše zvážení.

Jak začít?
Všechno začíná výběrem potravin. V prvním byste si měli zjistit, které potraviny a jídla vám dělají dobře a naopak. Kupovat byste měli pouze kvalitní výrobky a nikdy byste neměli být hladoví. Jako první pomoc před vlčím hladem slouží ořechy, semínka, sušené ovoce.

Jak jsme již zmínili, vylučuje se kravské mléko, které se dá výživově nahradit sójou. Ale zakysané mléčné výrobky jsou dovoleny, jen ne každý den, např. acidofilním. Abychom zamezili deficitu vápníku, třeba mléko nahradit Makový a sezamovým semínkem, které mají velký obsah vápníku a ze zeleniny je to brokolice a květák.

Další strašák je cukr, který mezi biopotravinami nemá co hledat. Nachází se všude v normálních potravinách: v chlebu, rohlících, sušenkách … Čtěte pozorně etikety na výrobcích, zda se v nich nachází skrytý cukr nebo ne. Cukr by se měl v potravinách nacházet z přírodních sladů: kukuřičný sirup, pšeničný, rýžový nebo ječný slad. Přehnaná konzumace sladkostí může být příčinou hyperaktivity dítěte.

Protože se vylučuje i cizokrajné ovoce, třeba nahradit vitamíny z citrusových plodů domácími zdroji. Například paprikové petrželová nať obsahují dokonce o 150% více vitamínu C než citrony. Silný vývar, zeleninový nebo slepičí, je úžasným lékem pro tělo, když je prochladlé nebo máte chřipku. Vzpruží vás více než silný čaj s citronem. Kromě toho šťáva z ovoce je Ochlazující.

Co na talíř?
01. Sladké snídaně, například kaše nasladko nebo müsli tyčinka, pokud spěcháte.
02. Polévka, případně meloun, pokud je teplo.
03. Pokud přes den předpokládáte sedavý práci, nezatěžujte se masem, protože tráví. Dejte si jako bílkovinu např. fazole doplněnou těstovinami nebo kaší.
04. Pokud předpokládáte fyzickou práci, dejte si maso nebo oves, který dodá energii i na několik hodin.
05. Potraviny nevybírejte podle výživové hodnoty, ale podle energetické povahy. Je rozdíl, pokud jíte maso z kuřete, které běhalo volně po dvoře nebo vyrůstalo pod neony.
06. Dodržujte potřebné množství tekutin, zejména vodu, v zimě i čaje z různých semen a koření, bylinkové omezte na onemocnění. (1694)