O hubnutí obecně

Více či méně účinných metod hubnutí existuje celá řada. Programy dietplus ® jsou založeny na racionálním principu: dodávají tělu při minimální energetické hodnotě všechny potřebné látky. I v případě že již nepotřebujete hubnout, měli byste dodržovat princip optimální energetické hodnoty jídla. Budete se cítit lépe, zachováte si svěžest, zdraví a získáte výkonnost.

Zásady zdravé stravy

Zdravá strava by měla být pestrá a vyvážená, aby byl zajištěn přísun důležitých živin (bílkovin, tuků, sacharidů) a účinných látek (vitamínů a minerálních látek).
Pomocníkem při sestavování jídelníčku vám může být potravinová pyramida. Skupiny potravin, ze kterých byste měli každý den čerpat, aby bylo zajištěno pokrytí příjmu výživných látek, jsou reprezentovány jednotlivými stavebními kameny pyramidy. Potraviny které jsou umístěny v nejnižších patrech pyramidy by měly být konzumovány nejčastěji av největším množství. Čím jsou potraviny umístěny výše, tím by měly být zařazovány do jídelníčku umírněnější. Na vrcholu jsou potraviny, které lze ze stravy úplně vynechat, proto by se měly v jídelníčku objevovat jen výjimečně. Žádná potravina není zakázána. Vše je jen otázkou množství a četnosti její konzumace.

Obrázek Naše doporučení pro zdravou výživu

Jezte pravidelně 4 – 6x denně. Strava rozložená do více menších konzumovaných dávek nám pomáhá udržet si rovnoměrný výkon po celý den.
Pro udržení tělesné hmotnosti platí, že by měl být energetický příjem v rovnováze s energetickým výdejem (pohybovou aktivitou), pokud tomu tak není a příjem je vyšší než denní výdej energie, pak přichází ke zvyšování tělesné hmotnosti.
Dbejte na pravidelnou konzumaci zeleniny a ovoce (denní doporučená dávka 500g s preferencí zeleniny). Pozor však na ovoce s vysokým obsahem jednoduchých cukrů (banány, hrozny, hrušky a pod.), Konzumujte jej v menší míře.
Vybírejte si celozrnné pečivo místo bílého, a to pro jeho větší obsah vlákniny, vitamínů a minerálních látek. Energetická hodnota u pečiva celozrnného a bílého bývá většinou stejná. Důležitá je vláknina, která je prevencí karcinomu tlustého střeva. Luštěniny díky obsahu kvalitních bílkovin a velkému obsahu vlákniny by se měly na jídelníčku vyskytovat minimálně 1x týdně.
Nahraďte plnotučné mléčné výrobky polotučného variantami, čímž předcházíte riziku zvyšování hladiny cholesterolu v krvi.
S prevencí kardiovaskulárních onemocnění souvisí také preference bílého netučného masa a ryb před červeným masem. Ryby by se měly na jídelníčku vyskytovat alespoň 2x týdně.
Jsou potraviny bez kterých se náš organismus zcela obejde, a to sladkosti a uzeniny, které v maximální míře omezte, nebo z jídelníčku úplně vylučte.
Nezapomínejte ani na pitný režim. Denně byste měli vypít alespoň 2,5 – 3 litry tekutin – nejvhodnější je pramenitá a minerální voda, ovocný a zelený čaj, vodou ředěné 100% džusy v poměru 1:1. POZOR do tekutin se nepočítá: káva, černý čaj alkohol, slazené limonády. Naopak, první dvě jmenované by měly být doplněny o další 2 dcl tekutiny, např. stolní vodou. (3162)