8 chyb, kterých se dopouštíme při cvičení

Kolik krát jste si předsevzali, že začnete cvičit, že už konečně uděláte první krok ke své vytoužené postavě, ale vydrželi jste to sotva pár dní.

Nebo cvičíte, ale nevidíte na sobě žádné změny. Proč je to tak? Možná při cvičení děláte nějakou chybu. Nabízíme vám 10 nejčastějších chyb, kterých se při cvičení dopouštíte. Pokud se je budete vystříhat, bude mít vaše námaha i viditelný efekt.

1.    První a nejčastější chybou při cvičení je nespecifikovaných cílů. Co chci cvičením dosáhnout? Chci zhubnout. Chci si vytvarovat postavu? Chci posílit svalstvo? Této chyby se dopouštíme před samotným cvičením. Určení cílů je velmi důležité. Popřemýšlejte, co chcete cvičením dosáhnout a najděte si správnou motivaci.

2.    Přehnané cíle. Stanovené cíle musí být reálné. Nepouštějte se do namáhavého cvičení, pokud jste to naposledy dělali ještě v minulém desetiletí. Začněte pomalu, zvolněte tempo. Nemáte kondici, proto ji musíte získat zpět. Nechtějte všechno najednou a odrazu. Postupujte pomalu, časem zvyšujte zátěž na své tělo. Neočekávejte, že po týdnu cvičení budete mít tělo modelky, nebo slavné herečky. Výsledky na sobě neuvidíte ihned, ty se dostaví až po určitém čase.

3.    Špatná technika při cvičení. Jeden správně provedený cvik má větší účinek, než deset nesprávných, proto si dejte pozor na techniku. Pokud cvičíte v posilovně, najděte si trenéra. On vám ukáže, jak máte cvičit, vysvětlí, jak správně používat posilovací stroje.

4.    Špatně zvolený druh cvičení. Najděte si cvičení, které vás bude bavit. Na výběr toho máte hodně, vyberte si to, co vás baví. Pro ty, které rády cvičí v kolektivu a chtějí se i zabavit, je tu aerobik, nebo zumba. Cvičte s pomůckami, taková Míč nebo guma na cvičení je pro vás jako stvořená. Pokud máte rádi běh, tak hurá do parku. Je to na vás. Vyberte si cvičení, které vás po týdnu nepřestane bavit.

5.    Zdravotní stránka. Cvičením si samozřejmě posilujeme zdraví, ale nadměrná a nepřiměřená zátěž, bude mít na naše tělo opačný účinek. Pokud máte zdravotní problémy, poraďte se nejdříve o cvičení se svým lékařem. On vám poradí, jaké cvičení jsou pro vás vhodné. Větší zátěž na vaše tělo neznamená aicky i větší účinek. Při přílišné námaze se může stát, že se vaše tělo do dalšího cvičení nestihne zregenerovat.

6.    Špatné dýchání. Při nádechu se v tkáních našich těl nahromadí energie, při výdechu nastává uvolnění. K správně převedenému cviku dochází ve fázi výdechu. Je důležité se na dýchání soustředit.

7.    Před každým tréninkem se rozcvičte. Nestačí minutu protáhnout svaly a hotovo, jste připravena. Musíte si prokrvit svalstvo a připravit své tělo na následující zátěž. Rozcvičte se pořádně, jinak si můžete přivodit i zranění.

8.    Pitný režim a zdravá strava. Bez tekutin zapomeňte na to, že vaše tělo bude pracovat 100 procentně. Bez správného pitného režimu snížíte svůj výkon a prodloužíte čas regenerace vašeho těla. Pijte před cvičením, během něj, i po cvičení. Další věc je zdravá strava. Snědli jste půl kila tlačenky a divíte se, proč se vám cvičí těžko? Upriamte pozornost na ovoce, zeleninu, libové maso a celozrnné pečivo. Při zdravém stravování se vám bude cvičit mnohem snazší. (3019)