Shawn Ray

Nejfotogeničtější profesionální kulturista. Vyhrál v roce 1987 celoamerické mistrovství, je dvojnásobným vítězem Arnold’s Classic, jednou však byl na této soutěži diskvalifikován. Od roku 1988 je stálým finalistou Mr. Olympia, v devadesátém roce byl v Chicagu za Haneyem a Labradou třetí.

Od okamžiku, kdy vyhrál americké mistrovství, byl Shawn Ray považován za největšĺho kandidáta na vítěze Mr. Olympia. Š éf americké kulturistiky Jirn Manion o něm dokonce prohlásil, že je nejdokonalejším kulturistou, jakého kdy viděl. Kdo se zahledí na jeho fotografie, bude s tím i souhlasit. Je dokonalý při pózování, tréninku a nakonec i v civilu. Když ho ale začnete srovnávat se soupeři (a srovnávání je i podstatou rozhodování), pak přísní a zkušení arbitři zjistí, že soupeři jsou přece jen v něčem lepší. V čem? Těžko se to formuluje, ale dojem, který Ray při tomto srovnávání na pódiu zanechá, není nejpřesvědčivější… Shawn Ray přešel ke kulturistice z amerického fotbalu, jako většina úspěšných amerických kulturistů.

V sedmnácti se začal věnovat kulturistice s plnou vážností a ve dvaceti už byl profesionálem. Mezi osmnácti a jednadvaceti výrazně pokročil v utváření své postavy. Nerad trénuje ve stejném prostředí a se stejnými partnery, nikdy nebyl vyznavačem jednotné kulturistické filosofie, prostě Shawn Ray touží po změnách. Žádný den by neměl být stejný jako ten předešlý,“ tvrdí. Pro kulturistiku má Shawn Ray úžasné genetické předpoklady, ale soupeři ho nemají nijak v oblibě. Snad se ho bojí, snad se bojí přiznat si, že bude brzy největším šampiónem? Co o něm říká Lee Haney? „Shawn Ray? To myslíte toho rozpustilého fracka s pěkně tlustým pasem, který se s potěšením prohání ve svém sportovním BMW? Co chcete o něm slyšet?“ Mike Quinn ho zase nazval jen – One Night Wonder čili pouze Zázrakem jednoho večera.

Shawn Ray se ale nikoho nebojí. A na adresu Lee Haneyho prohlásil: „Neznáte mě, nikdy jsme spolu nerozlomili chléb, ani jste nikdy nebyl hostem v mém domě. Proč tedy o mně tak špatně hovoříte? A jak mám věřit tomu, že jste mi do očí řekl, že jste budoucím vítězem Mr. Olympia?“ Největší životní zklamání zažil Shawn Ray v roce 1990, to vyhrál Arnold’s Classic a týden na to se dozvěděl, že v jeho moči byly nalezeny anabolické steroidy, a tak musel vrátit 60 000 dolarů. Všechno si ale vynahradil za rok, vyhrál a zavřel ústa těm, kteří mu moc nepřejí.

(4209)